21 januari 2014

Eten in de avond maakt NIET dik



Je hoort het vaak als je aan het lijnen bent, let op dat je ’s avonds niet meer eet. Van het eten in de avond wordt je dik.

Duits Onderzoek


Niets blijkt minder waar. In een artikel op nu.nl blijkt uit een Duits onderzoek van de wetenschappers van het Duitse Instituut voor Humane Voeding in Potsdam dat het niet uitmaakt op welk tijdstip van de dag je eet, maar dat de hoeveelheid voedsel die je eet van doorslaggevend belang is.

Hoeveelheid Calorieën


Wie in de ochtend heel veel eet en in de avonds honger lijdt, heeft uiteindelijk net zoveel calorieën tot zich genomen dan iemand die zijn eten gewoon over de hele dag verdeeld. Mensen die willen afvallen moeten volgens de onderzoekers dus ook niet denken dat afvallen lukt door de avondmaaltijd over te slaan.

Ook de oude wijsheid dat je twee uur voor het naar bed gaan beter niet meer kunt eten, trekken de Duitsers ook in twijfel. Wie 's avonds laat of 's nachts eet, verbrandt de calorieën gewoon de volgende ochtend, zeggen ze.


Toch is 's avonds laat eten geen goed idee, maar dat heeft vooral met de nachtrust te maken: doordat de spijsvertering dan volop op gang is, slapen de meeste mensen onrustiger.

Snacken


Het probleem met 's avonds eten zit vaak in het snacken. Als je probeert om af te vallen en je houd je overdag keurig aan je eetpatroon, dan krijg je 's avonds voor de tv vaak trek. Het is moeilijk om van het koekje bij de koffie of van de chips af te blijven. En het zijn nu net die ongezonde calorierijke snacks waar je gauw  te veel van eet en waar je dus wel van aankomt.

Het is dus eigenlijk beter om 's avonds gewoon een stevige, gezonde maaltijd te nemen zodat je later op de avond geen honger meer krijgt en niet in de verleiding komt om vlak voor je naar bed gaat toch wat lekkers te pakken!