27 augustus 2012

Van diëten word je vet

Diëten maken DIK


Van diëten word je steeds dikker
Als je wilt afvallen ben je snel geneigd om naar extreme diëten te grijpen. Ik in ieder geval wel. Je wilt snel resultaat zien omdat dat je motiveert om verder te gaan met afvallen. Ik ben er inmiddels achter dat die extreme diëten voor mij niet werken. Als je op een echt blijvend wilt afvallen, helpen die diëten niet.


 

Hoe werkt het extreme dieet.

 

Als je begint met een extreem dieet is het energietekort in je lichaam vaak (te) groot en (te) acuut. Je gaat minder eten van alles, maar de samenstelling van je voedsel verandert niet ( proteïnen, vetten en koolhydraten). Het goede nieuws is dat je zeker zult afvallen met een crashdieet (eigenlijk met ieder dieet), het slechte nieuws is dat je vet verliest maar ook spierweefsel door een tekort aan proteïnen.
 sporten als ondersteuning bij
afvallen

Door diëten gaat je dagelijkse energieverbruik omlaag, je lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan en na een korte periode zul je stoppen met afvallen. Als je na je dieet dan weer gewoon gaat eten dan is je “ruststofwisseling” zover omlaag gegaan zodat je snel weer enkele kilo’s aan zult komen en meestal zwaarder bent dan voor je met diëten begon. Dit is de nachtmerrie van iedereen die lijnt: het Jojo-effect. Van diëten wordt je vet en zul je niet afvallen.

 
Het vreemde is dat we met z’n allen steeds maar weer beginnen met het zoveelste dieet, en ook steeds maar weer aankomen. Uit onderzoek is gebleken dat je door jojo’en niet alleen steeds zwaarder wordt maar ook dat het slecht is voor je algehele gesteldheid. Jojo’en kan leiden tot een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en zelfs tot depressies.

Korte termijneffect

Diëten geeft een effect op korte termijn, natuurlijk zul je gewicht verliezen als je minder calorieën eet dan waar je lichaam om vraagt. Maar op termijn zullen alle lijners weer aankomen als ze niet doorgaan met hun dieet.
krachttraining is belangrijk
bij afvallen

Blijvend afvallen

Wil je blijvend afvallen dan zul je echt wat aan je leefstijl moeten doen. Afvallen doe je met beleid. Als aan het lijnen bent moet je ervoor zorgen dat je energietekort niet te groot is. Je zou als uitgangspunt kunnen starten met een negatieve energiebalans van 500 kcal per dag. Dit zal ongeveer een halve kilo vetverlies per week opleveren. (=3500 kcal voor 500 gr vetverlies). Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om te sporten. Zorg dat je spieren op peil blijven en begin met krachttraining. Krachttraining kun je afwisselen met cardiotraining voor het beste resultaat. Het is belangrijk om gezond te eten, langzaam af te vallen en te sporten. Op die manier kun je zorgen dat je blijvende veranderingen aanbrengt in je leefstijl, en dan mag zo af en toe ook een patatje.